8
września
2020
PUBLIKOWANIE NAUKOWE
koordynator: Iwona Nowosielska
Formy udziału w szkoleniu, do Państwa wyboru:
- stacjonarnie (w naszej sali konferencyjnej w Warszawie przy ul. Pory 78),
- on-line (udział zdalny, więcej ... )
PARP dofinansowuje szkolenia CPI
Korzyści z uczestnictwa w warsztatach
Uczestnicy warsztatów nabędą praktyczną wiedzę i umiejętności z zakresu publikowania naukowego. Poznają metody efektywnego pisania pozwalające na przygotowanie i wysłanie artykułów naukowych do międzynarodowych czasopism.
Warsztaty poświęcone będą procesowi publikowania naukowego począwszy od organizacji badań pod kątem publikacji, poprzez warsztat autora, organizację tekstu, wybór czasopisma, zgłoszenie artykułu, kontakt z redakcją aż do promocji opublikowanej pracy.
Nabytą praktyczną wiedzę, uczestnicy będą w stanie zastosować natychmiast przy pisaniu swojej aktualnej lub kolejnej publikacji naukowej. Przedstawione techniki pozwolą uczestnikom pracować bardziej efektywnie i w sposób przynoszący więcej satysfakcji z procesu pisania.
Forma warsztatu
Interaktywna forma prelekcji połączona z ćwiczeniami i pracą indywidualną uczestników. Szkolenie ma charakter wykładowy poparty licznymi przykładami i praktycznymi zadaniami w formie warsztatu oraz indywidualnych ćwiczeń. Każdy uczestnik ukończy szkolenie z zestawem praktycznych materiałów i wskazówek odnoszących się̨ do kolejnej publikacji autora.
Do kogo skierowane są warsztaty
Warsztaty skierowane są do osób pragnących rozwijać swoje umiejętności w zakresie publikowania naukowego. Warsztaty będą wartościowe dla początkujących autorów piszących swoje pierwsze artykuły naukowe jak i dla osób posiadających w dorobku kilka publikacji ale pragnących pisać szybciej i bardziej skutecznie.
Warsztaty poprowadzi: dr hab. Marcin Andrzej Kurek
Doktor habilitowany nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Aktualnie pracuje jako adiunkt w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest kierownikiem projektu finansowanego z programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Odbywał staże naukowe oraz dydaktyczne w University of Nottingham w Wielskiej Brytanii, University of British Columbia w Kanadzie, Tel Hai College w Izraelu. Stypendysta programu TOP500 Innovators na University of Cambridge i University of Oxford. W pracy naukowej zajmuje się wykorzystaniem róznych surowców pochodzenia roślinnego w kształtowaniu jakości żywności o właściwościach prozdrowtnych, które mogą przyczynić się do zmniejszonego Autor licznych publikacji naukowych z obszaru technologii żywnosci, a w szczególnosci wykorzystania błonnika pokarmowego; recenzent wielu czasopism naukowych z listy JCR.
Warsztaty trwają od godziny 10:00 do 17:00
Program:
1. Wprowadzenie do publikowania naukowego
- Czym jest publikowanie naukowe
- Międzynarodowe czasopisma naukowe
- Publikowanie naukowe w Polsce
- Dlaczego publikujemy
- Jak wybrać czasopismo
- Rodzaje artykułów naukowych
- Jakość publikacji i cytowania
- Współczynniki wpływu
- Open access
- Przygotowanie do pisania: przegląd literatury
- technika pisania tekstów naukowych
- komponenty artykułu
- Paragrafy jako części składowe tekstu
- Struktura artykułu i myśl przewodnia
- Efektywne prezentowanie wyników
- Przeglądanie i korekta tekstu
- Efektywne używanie języka angielskiego
- Checklista przed wysłaniem do czasopisma
- Internetowy system obsługi czasopisma
- List do Redakcji
- Prawo autorskie
- Plagiat
- Własność intelektualna
- Co to jest peer-review
- Rola redaktora i recenzenta
- Scenariusze odpowiedzi z czasopisma
- Proces poprawy tekstu
- Przygotowanie odpowiedzi do czasopisma
- Artykuł w końcowej szacie graficznej
- Formalności po akceptacji artykułu
- Promowanie artykułu
- Występowanie w roli recenzenta
Marcin Andrzej Kurek
Doktor habilitowany nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Aktualnie pracuje jako adiunkt w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest kierownikiem projektu finansowanego z programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Odbywał staże naukowe oraz dydaktyczne w University of Nottingham w Wielskiej Brytanii, University of British Columbia w Kanadzie, Tel Hai College w Izraelu. Stypendysta programu TOP500 Innovators na University of Cambridge i University of Oxford. W pracy naukowej zajmuje się wykorzystaniem róznych surowców pochodzenia roślinnego w kształtowaniu jakości żywności o właściwościach prozdrowtnych, które mogą przyczynić się do zmniejszonego Autor licznych publikacji naukowych z obszaru technologii żywnosci, a w szczególnosci wykorzystania błonnika pokarmowego; recenzent wielu czasopism naukowych z listy JCR.